تحولات منطقه

تفاهم‌نامه همکاری ایران و روسیه با موضوع اتصال پیام‌رسان‌های مالی دو کشور، یکشنبه گذشته امضا شد که در این راستا تبادلات مالی و بانکی دو کشور و ۱۳کشور دیگر که در سیستم بانکی روسیه حضور دارند، تسهیل می‌شود.

خرسند، کارشناس مسائل اوراسیا  در گفتگو با قدس: فرصت‌های بزرگ در کنار دیپلماسی هوشمند تحقق پیدا می کند
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

مهدی خورسند، کارشناس مسائل اوراسیا در گفت‌وگو با خبرنگار قدس درباره آثار اتصال پیام‌رسان‌های مالی دو کشور، اظهار کرد: از یک‌سال گذشته سند اقدامات مشترک ایران و روسیه به امضای طرفین رسید و این تفاهم‌نامه نخستین اقدام بود که عملیاتی شد. از این پس پیام‌رسان‌های مالی همه بانک‌های ایران و همه بانک‌های روسیه به یکدیگر متصل می‌شوند. وی افزود: براساس این تفاهم‌نامه، سامانه‌های پیام‌رسان دو کشور به یکدیگر متصل خواهند شد و همه بانک‌های ایران و همه بانک‌های روسیه می‌توانند پیام‌های استاندارد بانکی داشته باشند و همه بانک‌های ایران در خارج از کشور و همه بانک‌های خارجی متصل به سامانه پیام‌رسان روسیه که شامل بیش از ۱۰۰بانک در ۱۳کشور خارجی (به غیر از روسیه) است می‌توانند در قالب بستر فراهم شده، با بانک‌های ایران تبادل داشته باشند. این کارشناس مسائل روسیه با اشاره به اینکه این تفاهم‌نامه در راستای تسهیل روابط بانکی بوده و اجرای آن موجب تسهیل مبادلات تجاری و کار بازرگانان و تاجران کشورهاست، گفت: در بستر این دو پیام‌رسان همه پیام‌های استاندارد بانکی از جمله حواله، ضمانت‌نامه، ال‌سی و غیره قابل تبادل بوده و با توجه به اینکه تبادل و تعاملات بانک‌های مرکزی دو کشور بر پایه زیرساخت‌های ملی خودشان است این تفاهم‌نامه غیرقابل توقف و تحریم‌ناپذیر است.
خورسند با بیان اینکه رویداد برقراری مبادلات بانکی بین تهران و مسکو بسیار مهم است، گفت: در روزهای آینده با توجه به حضور تیم فنی بانک مرکزی روسیه در تهران، زمینه برقراری ارتباط همه بانک‌های ایران و روسیه در بستر این پیام‌رسان‌ها فراهم خواهد شد.
وی تصریح کرد: بزرگ‌ترین مزیت این تفاهم‌نامه این است که تحریم‌های غربی نمی‌تواند روی آن اثر بگذارد و سازمان‌های مالی ما پس از امضای این تفاهم‌نامه به صورت گسترده‌تری با سایر نهادها و سازمان‌های مالی روسیه در ارتباط خواهند بود.
این کارشناس مسائل اوراسیا تأکید کرد: آورده اقتصادی این رویداد برای کشور قابل اهمیت است زیرا ارتباط با یک اقتصاد بزرگ‌تر می‌تواند موجب گشایش برای ایران شود. وی با اشاره به سهم بالای روسیه از عدد ۷/۲میلیارد دلاری سرمایه‌گذاری خارجی در اقتصاد کشورمان، گفت: این موضوع می‌تواند موجب ترغیب سرمایه‌گذاران روس برای حضور در بازار ایران و مبادلات با کشور ما فارغ از هرگونه تحریمی باشد.
خورسند با اشاره به آثار سیاسی این قضیه گفت: حصار تحریم‌ها با این رویداد شکسته و پروژه ایزوله‌سازی اقتصاد ایران با شکست روبه‌رو شد. وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو با اشاره به پرهیز از مثبت‌انگاری صرف از این رویداد گفت: باید مراقب وابستگی بیش از حداقتصادی به روسیه و قرار دادن همه تخم‌مرغ‌ها در این سبد باشیم؛ بدین منظور باید راهکارهایی ارائه داد. این کارشناس در ادامه خاطرنشان کرد: فرصت‌های بزرگ در کنار دیپلماسی هوشمند معنا می‌دهد و پیشنهاد ما برای در امان ماندن از گزند وابستگی اقتصادی به روسیه، گسترش روابط اقتصادی و ارتباطات بانکی با کشورهای حوزه بریکس یعنی چین، برزیل، هند و آفریقای جنوبی است و باید پروژه توسعه در میدان کشورهای عضو بریکس را جدی بگیریم.
خورسند با اشاره به ضرورت تدابیر مدیریتی قوی در عرصه سیاست خارجی، تصریح کرد: مسئله باز کردن اتصالات بانکی با چین از اهمیت بالایی برخوردار است و باید به ترتیب با همه کشورهای عضو بریکس ارتباط بانکی و مالی برقرار کنیم تا مانع از وابستگی در آینده شویم و شاهد رشد و شکوفایی در کنار سرمایه‌گذاری خارجی در کشور باشیم.

خبرنگار: حسین محمدی اصل

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.